Digitale geletterdheid

Op De Kyckert vinden we het heel belangrijk dat de leerlingen zich niet alleen in de werkelijke wereld maar ook in de digitale wereld goed weten te redden.

Vandaar dat "digitale geletterdheid" een welverdiende plek in ons onderwijs heeft. Met het gebruik van iPads, Chromebooks, digiborden en moderne lesmethoden met een rijk digitaal aanbod, willen we de leerlingen voorbereiden op de wereld van nu en straks.

 

Daarbij vinden we het belangrijk dat leerlingen mediawijs worden: wijs in het gebruik van media. Dat kunnen we niet alleen op school, het is ook belangrijk dat er thuis aandacht is voor vragen als "Hoe lang zit je achter een beeldscherm?" en "Wat doe je wel en niet online?" en vooral ook "Bij wie kan je terecht als er iets vervelends gebeurd?".
Kinderen zijn nieuwsgierig en komen soms op plekken waar wij als school en u als ouder ze liever niet hebben. We kunnen dat (deels) technisch blokkeren, maar er zijn altijd omwegen te vinden. Door technische beperkingen bestaat het risico van "schijnveiligheid". We moeten samen leerlingen leren wat wel en wat niet mag, thuis en op school.
Op www.mediaopvoeding.nl staan veel vragen van ouders en antwoorden van deskundigen over het gebruik van media.
Digital Skills for Kids

Met de oefenmaterialen van Digital Skills for Kids leren de leerlingen vanaf groep 5 aan de hand van instructievideo's werken in de digitale omgeving van Google. Ze leren over Google Drive, Google Documenten, Google Presentaties en Google Zoeken.

Meer info: zie de download op deze pagina en de website van de leverancier.

 

In voorjaar 2022 zijn op onze school video-opnamen voor DSFK gemaakt:

 

Mediamasters

De bovenbouwgroepen doen jaarlijks mee aan het landelijke initiatief Mediamasters, waarin de leerlingen tijdens de "Week van de mediawijsheid" bezig zijn met het thema Mediawijsheid, één van de vier pijlers van digitale geletterdheid.

Zie ook: https://mediamasters.nl/basis-onderwijs

 

Kraak'M

Deze info volgt nog.

Typecursus

Ieder schooljaar bieden wij een naschoolse typecursus via Typetuin aan. Aan het volgen van deze cursus zijn kosten verbonden.

Helaas is er onvoldoende tijd onder schooltijd beschikbaar om alle leerlingen een typecursus te laten volgen.

 

Digitaal onderwijs op De Kyckert

- Snappet

- Digitale middelen

 

Meer info: www.kennisnet.nl